Недержавний пенсійний фонд «Покрова», активами якого управляє КУА «ВСЕСВІТ», опинився у трійці лідерів за дохідністю (показником зростання чистої вартості одиниці пенсійних активів) за листопад серед 56 недержавних пенсійних фондів станом на 30.11.2023 року.

 Зокрема, чиста дохідність Пенсійного фонду «Покрова» вже з вирахуванням всіх витрат склала для людей за листопад +2,28%.  

 За даними УАІБ, загальна чиста вартість активів (ЧВА) недержавних пенсійних фондів на 30 листопада 2023 року становила 2643,35 млн грн. Зростання ЧВА за місяць склало + 45,17 млн грн. Загалом за три місяці осені, чиста вартість активів збільшилась на 203,64 млн. грн (30,75 млн. грн у вересні та 127,72 млн. грн у жовтні)

 Не зважаючи на війну та складну економічну ситуацію в країні, пенсійні накопичення в НПФ зростають, вкладники здійснюють внески, учасники отримують виплати, і пенсійні накопичення залишаються одним з найнеобхідніших та дієвих інструментів соціальної відповідальності роботодавців, ефективного захисту людського капіталу, мотивації та закріплення цінних фахівців.

 Ярослав Савченко, директор КУА «ВСЕСВІТ», так коментує цей успіх: «Фонди під нашим управлінням, які обрали портфельні стратегії з максимально широкою диверсифікацією, як по інструментам, так і по валютам, демонструють позитивні результати і виключну стійкість під час криз. Показники листопада це вкотре підтверджують».

 За його словами, дослідження ОЕСР (Організації економічного розвитку та співробітництва), презентовані на початку грудня, доводять, що це однаково працює в переважній більшості країн світу. Дотримання стратегії з широкою диверсифікацією активів забезпечує кращий захист і кращі результати в довгостроковій перспективі, аніж інвестування суто в інструменти з фіксованою дохідністю. При цьому, останні дають менші коливання дохідності та на коротких проміжках часу ситуативно можуть демонструвати кращу дохідність, але на довгих проміжках часу гірше захищають від ризиків.

 «Зараз ми завершуємо сценарний аналіз на наступний рік, - продовжує Ярослав Савченко, - аналізуємо 9 сценаріїв розвитку, з яких три є основними для пропозицій щодо портфельних стратегій фондів. На основі результатів аналізу ми запропонуємо пенсійним фондам під нашим управлінням по три портфельні стратегії на наступний рік з рекомендаціями щодо найбільш надійної, з нашої точки зору. У поточних умовах ми впевнені, що надійний захист пенсійних накопичень та забезпечення стійкості і необхідної ліквідності для того, щоби фонд за різних сценаріїв розвитку подій безумовно мав можливість виконувати свої зобов’язання, здійснювати виплати людям – саме це є першим пріоритетом і основою для формування портфельної стратегії на наступний рік. Дохідність є другим пріоритетом».

 Варто додати, що дані щодо дохідності фондів взято з щомісячних оглядів діяльності недержавних пенсійних фондів Української асоціації інвестиційного бізнесу. 

04119, Україна, м. Київ,
вул. Білоруська, буд. 23,
літера "А"
Зателефонуйте нам:
0-800-501-925