Вибір пенсійного фонду передбачає порівняння деталей контрактів різних пенсійних фондів, включаючи ліміти внесків, щорічні збори та способи управління вашим рахунком. Вам також слід звернути увагу на інвестиційну стратегію, включаючи підхід до управління ризиками та результати діяльності фонду в минулому.

Очевидно, що багато із нас сьогодні розраховують на пенсійне забезпечення від держави. Однак вже саме спостереження за повсякденним життям теперішніх пенсіонерів наштовхує на думку про те, що із пенсійним забезпеченням в Україні не все у порядку. Ще одним викликом для Пенсійного фонду України сьогодні є російсько-українська війна. І це тоді, коли ще до повномасштабного вторгнення Пенсійний фонд України був дотаційним із державного бюджету. Тож солідарна пенсійна система, яка функціонує в Україні упродовж останніх років, поступово виснажується, що й впливає на рівень пенсійного забезпечення.

15 грудня 2005 року уряд Законом України «Про недержавне пенсійне забезпечення» дозволив громадянам самостійно піклуватися про свою майбутню пенсію. Здійснюється це через недержавні пенсійні фонди. Ці фонди за кордоном також носять назву неурядових чи приватних. Діяльність таких фондів полягає у накопиченні пенсійних внесків учасників пенсійного фонду з подальшою їх виплатою при виході на пенсію цих учасників. Тобто людина через недержавний пенсійний фонд відкладає певні кошти на майбутнє.

Згідно даних інвестиційної групи ICU, сьогодні в Україні діє 55 недержавних пенсійних фондів. «Війна боляче вдарила по українському фінансовому сектору, й недержавні пенсійні фонди (НПФ) не стали винятком. Інфляція, девальвація, зростання облікової ставки, переоцінка вартості ОВДП, низькі ставки за депозитами, відчуження акцій частини українських компаній, падіння світових індексів - це далеко не повний перелік викликів, з якими стикнулися українські пенсійні фонди в перший рік війни», - зазначила ICU, яка є великим гравцем на ринку.

Як уточнив директор з управління активами групи ICU Григорій Овчаренко, позитивної дохідності досягли 34 фонди. До прикладу, Відкритий недержавний пенсійний фонд «Покрова» увійшов до ТОП-10 недержавних пенсійних фондів за дохідністю за останні 12 місяців. Йдеться про період з квітня 2022 до квітня 2023 року. Про це свідчать дані Української асоціації інвестиційного бізнесу.

Тож перед нашими очима лежать 55 пропозицій для тих, хто прагне вже сьогодні самостійно піклуватися про своє майбутнє пенсійне забезпечення. Як же не попастися на невигідні умови? Як обрати саме той недержавний пенсійний фонд, який задовільнить усі мої запити?

Порівнюючи пенсійних провайдерів, насамперед ознайомтеся з відгуками в Інтернеті, а також переконайтеся, що провайдери, яких ви розглядаєте, мають ліцензію та діють на законних підставах. Цей етап стосується самого фонду.

Відтак варто звернути увагу на умови контрактів, які він пропонує своїм потенційним учасникам та політику кожного конкретного фонду загалом.

Інвестиційна стратегія та диверсифікація: Важливо оцінити, як будуть інвестовані ваші гроші і чи достатньо диверсифікований пенсійний фонд за різними активами. Диверсифікація допомагає ефективно управляти ризиками.

Історичні показники: Хоча минулі показники не гарантують майбутніх результатів, варто вивчити, як пенсійний фонд працював у минулому, особливо у періоди певних криз. Це може дати уявлення про його послужний список і потенційну прибутковість.

Ліміти внесків та гнучкість: З'ясуйте, чи встановлює пенсійний план мінімальний або максимальний рівень внесків. Крім того, перевірте, чи можете ви робити як регулярні платежі, так і одноразові внески.

Пенсійні збори: Уважно ознайомтеся з пенсійними зборами, в тому числі з будь-якими прихованими платежами, зазначеними дрібним шрифтом. Крім того, з'ясуйте, чи є якісь збори, пов'язані з виходом з програми.

Внески роботодавця: З'ясуйте, чи має ваш роботодавець можливість робити внески до пенсійного плану. Внески роботодавця можуть значно збільшити ваші пенсійні заощадження.

Управління рахунком: Оцініть, як ви зможете управляти своєю пенсією. Перевірте, чи пропонує план онлайн-рахунок, де ви зможете зручно контролювати свій баланс і робити внески онлайн.

Пам'ятайте, що при виборі пенсії дуже важливо уважно ознайомитися з усіма наданими деталями, включаючи пенсійну довідку та графіки минулих результатів. Правильна пенсія для вас буде залежати від ваших індивідуальних обставин, таких як вік, толерантність до ризику та бажана сума внесків. Якщо ви невпевнені, який пенсійний план обрати, рекомендуємо звернутися за пенсійною консультацією, яку ви можете отримати у наших експертів.

НПФ «Покрова»,
21 листопада 2023 року
04119, Україна, м. Київ,
вул. Білоруська, буд. 23,
літера "А"
Зателефонуйте нам:
0-800-501-925