Щоденно, запасаючись продуктами у супермаркетах чи помічаючи старших людей, які продають городину при дорозі на роботу, ми знову і знову переконуємося, що із пенсійним забезпеченням у нашій державі щось не так. Вмикаючи телевізор чи новинні пабліки в Інтернеті ми можемо натрапити на новини від Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля про те, що через 15 років не буде коштів для виплати пенсій, чи на повідомлення від міністра фінансів Сергія Марченка про те, що теперішні 40-річні громадяни України можуть не розраховувати на державну пенсію. Усі ці моменти викликають у нас тривогу та хвилювання. Водночас вони штовхають нас шукати вирішення такої ситуації.

Шукаючи таке вирішення ситуації із пенсійним забезпеченням український уряд вже віддавна сигналізував про те, що солідарної системи пенсійного забезпечення недостатньо для оплати гідної та достатньої пенсії. Разом із тими заявами розпочався пошук альтернативних джерел забезпечення пенсій. Зокрема, було звернуто увагу державними службовцями на досвід американців та європейців. У результаті тривалих пошуків і праці 1 листопада 2019 року на засіданні фракції «Слуга народу» Сергій Марченко презентував депутатам концепцію майбутньої пенсійної реформи, яка враховує найкращі світові зразки та намагається пристосувати їх до українських реалій. Так український уряд дійшов до важливого етапу – впровадження другого рівня пенсійної реформи, який полягає у запровадженні обов’язкових накопичень заради майбутньої пенсії.

Накопичувальна система як така для України не є цілковито новою. Ще у 2005 році українське законодавство регламентувало існування недержавний пенсійних фондів та дозволило громадян самостійно робити накопичення на майбутню пенсію за допомогою них. Однак, ефективно діючих фондів – лише 63, а їхніми послугами скористалися лише 7% українців, тобто 888 тисяч осіб. На жаль, фінансова грамотність та стратегічне мислення у нас продовжують кульгати. Саме тому самі ж недержавні пенсійні фонди сьогодні не лише укладають контракти із тими, хто бажає стати їхніми учасниками, але й займаються просвітницькою роботою, доносячи до усіх бажаючих інформацію про важливість дбайливості про власне пенсійне забезпечення самостійно. Проте, це насправді вже третій рівень пенсійної реформи.

Натомість другий рівень пенсійного забезпечення – це обов'язкові накопичувальні пенсії. Говорячи про його відмінність від солідарної системи пенсійного забезпечення, варто підкреслити основну: відрахування, тобто т.зв Єдиний соціальний внесок під час першого рівня йде у «загальний казан», із якого відразу здійснюються виплати пенсіонерам. Тобто сьогодні працюючі громадяни відразу утримують сьогоднішніх пенсіонерів. А їхня частка постійно збільшується. От і не можуть із цим дати ради працюючі громадяни. Під час же другого рівня обов’язкової накопичувальної системи створюються індивідуальні рахунки. Відповідно кожен працюючий громадян відразу накопичуватиме собі самому кошти на пенсію. Право на накопичені кошти буде зберігатися за особою: вона зможе передавати їх у спадок, а також використовувати їх достроково в окремих, встановлених законом випадках. У той же час, усі отримані кошти, держава в особі накопичувального пенсійного фонду інвестуватиме у різні фінансові інструменти, тим самим зберігаючи їх від інфляції, отримуючи додатковий прибуток та постійно підтримуючи національну економіку. У перспективі саме такі відрахування, що будуть навіть здійснюватися у невеликому обсязі, можуть забезпечити великий дохід при досягненні особою пенсійного віку. Так українські урядовці пропонують сьогодні боротися із ситуацією, коли теперішні пенсіонери змушені продовжувати працювати чи торгувати городиною при дорозі, щоб себе прогодувати й утримати. Ще до початку повномасштабного вторгнення Російської Федерації в Україні запуск другого рівня пенсійної реформи планувався на 2023 рік та мав проходити у кілька етапів. Сьогодні ж уряд прагне зберегти графіки планування, однак висловлює невпевненість щодо того, як саме це відбуватиметься.

Повертаючись же до третього рівня пенсійної реформи, варто наголосити на його свободі для учасників. Вам не потрібно вже тут і тепер очікувати на кроки зі сторони уряду України, щоб потурбуватися про власне пенсійне забезпечення. Віднайдіть час і можливість зателефонувати у недержавний пенсійний фонд і поцікавитися їхніми пропозиціями для вас вже сьогодні. Адже розмір Вашої майбутньої пенсії, а відтак здійснення майбутніх мрій та бажань цілковито залежать від Вашої рішучості сьогодні. Недержавний пенсійний фонд «Покрова» до Ваших послуг за номером: 0-800-501-925 та за посиланням

Недержавний пенсійний фонд «Покрова»
04119, Україна, м. Київ,
вул. Білоруська, буд. 23,
літера "А"
Зателефонуйте нам:
0-800-501-925