Часто ми дивуємося і нарікаємо на рівень життя осіб пенсійного віку. Часто ми усіма можливими способами намагаємося допомогти своїм бабусям і дідусям. Часто ми з певною недовірою ставимося до обіцянок політиків чи державних інституцій про підвищення пенсійних виплат. Такий стан справ мав би спонукати кожного із нас застановитися: а як же подбати про власну пенсію? Парадоксально, та зазвичай ми відкладаємо це питання «на завтра». І це «завтра» ніяк не настає.

Насправді, українська держава через національне законодавство створила усі умови заради того, щоб кожен українець міг самостійно подбати про власне пенсійне забезпечення. Одним із способів це зробити є накопичення коштів за посередництвом недержавних пенсійних фондів, яких в Україні вже доволі багато. Очевидно, що кожен із них має свої особливості: чи то щодо можливості здійснення вкладів, чи то щодо можливості участі у його програмах, а чи стосовно інвестиційної політики. Важливим є те, що кожен і справді може обрати собі саме той фонд, який йому буде до вподоби.

Також варто наголосити і на тому, що розпочинати дбати про власну пенсію самостійно потрібно якомога раніше. Саме від цього залежатиме розмір майбутніх пенсійних виплат. Адже чим триваліший період накопичення та регулярніші внески, тим більшою наприкінці буде сума пенсійного капіталу, із якого здійснюватимуться виплати. Спробуймо пояснити це на прикладі. У кожного із нас у дитинстві була скарбничка, у яку ми час від часу закидали монети. Хтось здійснював це регулярно, свідомо відкладаючи кошти на ту чи іншу покупку, а хтось – лише заради того, щоб не носити монети із собою. Задля того, щоб зібрати більшу суму, потрібно було кидати триваліше та регулярніше. Ну, або ж більше. Подібно працює система накопичень у недержавних пенсійних фондах.

Отож, такий спосіб функціонування недержавних пенсійний фондів забезпечує цілковиту свободу учаснику. Спробуймо проілюструвати це на прикладі діяльності Недержавного пенсійного фонду «Покрова»:

Відкладаєш на пенсію стільки, скільки хочеш. Особа, яка бажає стати учасником, має право в особистій розмові із працівником фонду обговорити усі деталі майбутнього контракту. Зокрема, вона може самостійно визначити суму та регулярність внесків.

Вносиш пенсійні внески тоді, коли хочеш. По-друге, особа також визначає регулярність здійснення вкладів. Контракт також передбачає можливість призупинення чи перерви у внесенні.

Будь-який період період накопичення. Оскільки саме особа, яка прагне підписати контракт із пенсійним фондом, виступає ініціатором підписання контракту, вона визначає період здійснення накопичень. Також вона може самостійно визначити момент, доки буде це здійснювати.

Можна призупинити внесення пенсійних внесків, коли немає можливості. У випадку певних непередбачуваних обставин учасник пенсійного фонду має право призупинити чи відмовитися від здійснення внесків.

Є можливість отримати податкову знижку від держави до 18% та збільшити інвестиційну віддачу від накопичення власного пенсійного капіталу.

Таким чином, ініціатором та основним автором контракту виступає сама особа, яка прагне розпочати накопичувати кошти для забезпечення власної пенсії. Водночас вона дбає про своєчасне здійснення вкладів. Зрештою, сума майбутнього недержавного пенсійного забезпечення також залежить від учасника і його активності, а також від інвестиційної політики фонду. Тому варто пам’ятати, що свобода передбачає й відповідальність. А це значить, що кожен наш вчинок сьогодні приносить наслідки завтра. Отож, своєчасне приєднання до недержавного пенсійного фонду подарує вам забезпечену пенсію у майбутньому.
04119, Україна, м. Київ,
вул. Білоруська, буд. 23,
літера "А"
Зателефонуйте нам:
0-800-501-925