Ми так часто заявляємо про свої права. Ми так часто захищаємо свої права. Ми так часто прагнемо, щоби наші права були непорушними та відповідали нашим потребам. Очевидно, що участь у недержаному пенсійному фонді також передбачає права та обов’язки.

Відкритий недержавний пенсійний фонд «Покрова» основує свою діяльність згідно із Законом України «Про недержавне пенсійне забезпечення» від 15 грудня 2005 року. А це передбачає повне забезпечення прав учасників фонду. Однак, якими є ці права учасника недержавного пенсійного фонду?

І) Право власності на пенсійні накопичення з першої секунди
Пенсійні накопичення у недержавному пенсійному фонді завжди залишаються Вашими особистими коштами. Ніхто не має права ними розпоряджатися, окрім Вас. Ви просто їх передаєте фонду на зберігання та збільшення завдяки інвестиційному прибутку до моменту настання пенсійного віку. Також існує можливість отримання коштів швидше – за 10 років до настання цього віку. Ви не зобов’язані бути вірними одному фонду, якщо його діяльність Вас не влаштовує. У такому випадку Ви маєте право перевести свої накопичення в інший недержавний пенсійний фонд.

II) Право на передачу пенсійних накопичень у спадок
Багато людей задаються питання: що стається із коштами, якщо людина помирає і не встигає ними скористатися? Очевидно, що недержавний пенсійний фонд не може їх привласнити. Саме тому учасник має право передати їх у спадок.

III) Право самостійно визначати порядок здійснення внесків
Учасник недержавного пенсійного фонду самостійно визначає спосіб, регулярність та суму внесків. У фондів не існує будь-яких штрафних санкцій за несплату чи несвоєчасність, за зміну суми чи періодичності внесків. Окрім того, не існує обмежень щодо мінімальної чи максимальної суми внеску. Ви можете вносити у недержавний пенсійний фонд навіть 1 грн. Однак, учасник повинен пам’ятати про те, що від його внесків безпосередньо залежить розмір майбутньої пенсії. І тому учасник сам повинен бути зацікавленим у систематичності та піклуванні про накопичення.

IV) Право самостійно визначити порядок отримання виплат при настанні державного пенсійного віку
Виплати пенсій учасник також визначає самостійно. При настанні пенсійного віку він може отримати усі накопичення у сумі із інвестиційним прибутком одним платежем. Або ж має право розтягнути це у часу, самостійно визначивши регулярність та суму виплат.

V) Право отримати пенсійні накопичення повністю при виїзді на постійне місце проживання за кордон
Учасник має можливість написати заяву про отримання накопичень при виїзді за кордон. Цей момент є додатковою гарантією та визнання Вашої власності у вигляді накопичень у недержавному пенсійному фонді.

VI) Право на отримання пенсійних накопичень повністю при важкому стані здоров'я
Окрім цього, будь-який учасник фонду має право отримати власні накопичення при настанні важкої хвороби та потреби у коштах з цієї причини. Проте, це не означає, що кошти можна отримати тоді, коли просто виникне бажання. Саме фонд гарантує Вам захист Ваших фінансів від необдуманих покупок.

VII) Право на визначення величини пенсійних накопичень в залежності від величини внесених внесків і часу їх «роботи» у фонді
Як вже було зазначено вище, учасник самостійно визначає спосіб, регулярність та суму внесків. На основі цих показників формується майбутня додаткова пенсія. Саме тому, якщо Ви прагнете отримувати більшу пенсію, подбайте про більший розмір внесків, їхній систематичний вклад та увесь період тривалості співпраці із фондом.

VIII) Право на захист пенсійних накопичень при здійсненні термінових пенсійних виплат через фонд, як і всіх інших активів фонду
Основною причиною накопичення коштів у недержавних пенсійних фондах є їхній захист. Він забезпечується завдяки розподілу сфер діяльності між обслуговуючими компаніями. А також над недержавним пенсійним фондом передбачений потрійний нагляд держави: Національною комісією що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг, Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку, Національним банком України. Ці органи контролюють НПФ у щоденному режимі.

IX) Право на інформацію про фонд і про свої заощадження в ньому
Одним із чинників ефективної діяльності будь-якого недержавного пенсійного фонду є прозорість діяльності. Для цього фонди створюють офіційні сайти та відкривають гарячі лінії для консультацій. Окрім того, фонди можуть презентувати свою діяльність під час різних заходів та тематичних зустрічей. Щодо учасника, то при підписанні пенсійного контракту йому створюють особистий пенсійний кабінет. За станом своїх коштів та зростанням накопичень він може спостерігати саме там.

X) Право на інформацію про стан активів фонду та відповідності зобов'язань фонду і чистої вартості його активів
Не менш важливим чинником забезпечення ефективної та законної діяльності фонду є його звітність. Її він здійснює як перед теперішніми учасниками, так і перед потенційними. Адже саме цей чинник доволі часто стає визначальним для тих людей, які обирають саме свій фонд. Окрім цього, це дає можливість вже визначеним учасникам фонду прогнозувати тенденції розвитку як фонду загалом, так і їхніх особистих активів.

Запрошуємо Вас переконатися ефективною та дбайливою діяльністю Відкритого недержавного пенсійного фонду «Покрова». Адже ця діяльність побудована не лише на забезпеченні прав учасників, передбачених законом, але й на християнських цінностях піклування та любові до ближнього. Ця любов і піклування виявляють себе через служіння конкретній людині, яка володіє своїми унікальними очікуваннями, потребами та мріями. Тому нехай Ваша мрія про щасливу та гідну пенсію буде реалізована разом із нами. Зі своєї сторони ми обіцяємо про це піклуватися.
04119, Україна, м. Київ,
вул. Білоруська, буд. 23,
літера "А"
Зателефонуйте нам:
0-800-501-925