Ви належите до покоління мілленіалів і вам сьогодні 25-40 років? Чи ставили ви собі запитання про свою майбутню пенсію? Мабуть, більшість уявляє собі безтурботне життя, наповнене мандрів, веселощів та заняттям улюбленим хобі. Однак, чи робите ви вже тепер щось для того, щоби пенсія виглядала саме так, омріяно?

Сучасна економічна ситуація в країні та вже тривале запровадження пенсійної реформи говорять про інші прогнози. Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль 4 жовтня 2020 року заявив, що через 15 років пенсій не буде. На них можуть навіть не розраховувати усі ті, кому зараз 30-40 років. Про це свідчить сучасне соціально-економічне становище України. Водночас важко спрогнозувати наслідки післявоєнного відновлення нашої держави.

Розмір середньої пенсії. Середня пенсія в Україні на кінець 2021 року згідно даних Пенсійного фонду України складає 3700 грн. Це заледве перевищує 120 доларів США. Із таким бюджетом важко спланувати мандрівку на Єлисейські поля у Париж чи у Колізей в Римі. Бо ж треба не залишитися голодним у дорозі. Окрім цього, ніхто ще не скасовував зростання цін, за яким не встигає зростання пенсій. Аналізуючи сучасну економічну ситуацію в Україні, передумов для підвищення пенсійного забезпечення в найближчому майбутньому просто не має.

Мінімальна пенсія. Кожен другий пенсіонер в Україні минулого року отримував пенсію у розмірі менше 3000 грн. Мінімальна пенсія, - хоч і дещо була підвищена, - складає 1934 грн. Відразу у голові більшості читачів виникла думка про те, що він точно не попаде у цю категорію пенсіонерів. Проте, для цього потрібно, щоб ваша зарплата сьогодні була офіційною та достатньо високою.

Демографічна ситуація. «В Україні не вистачає виплат, щоб покривати поточні пенсії. Кількість пенсіонерів понад 11 мільйонів, а кількість людей, які сплачують єдиний соціальний внесок – всього 9,6 мільйона», - про це заявив 10 грудня 2021 року Міністр фінансів України Сергій Марченко. Це значить, що Пенсійному фонду України не вистачає коштів для ведення солідарної пенсійної системи. На одного працюючого громадянина України вже припадає трішки більше одного пенсіонера, якого він би мав утримувати сплатою податків. І ця цифра постійно змінюється: пенсіонерів збільшується через старіння населення, а працюючого населення – зменшується через еміграцію. Це породжує нестачу та дотаційність Пенсійного фонду України, а також зменшення розвитку економіки країни.

Пенсійний вік. Пенсійний вік в Україні поступово збільшується. На даний час на початку 2021 року пенсійний вік, який дає право на призначення пенсії , встановлений для чоловіків і жінок після досягнення віку 60 років. При цьому для виходу на пенсію до цього віку необхідно мати не менше 35 років трудового стажу. Така вимога набуде чинності з 2028 року. А тепер – давайте побавимося у математику! Якщо вам зараз 40 років, то для виходу на пенсію у 60 років, ваш трудовий стаж вже зараз повинен бути не менше 15 років. А якщо вам зараз лише 25 років, то добре слідкуйте за записами у Трудовій книжці, адже вам потрібно безперервно працювати до 60 Дня народження.

Доходи українців. Згідно з даними щорічного моніторингу Інституту соціології НАН України, в разі втрати основного джерела доходу 45% українців зможуть прожити не більше місяця. Ще чверть населення - від одного до трьох місяців і лише 7% - від півроку і більше. Про які мандрівки у цьому випадку може йти мова?

Війна. Очевидно, що війна не закінчиться після останнього пострілу чи відходження із нашої землі останнього окупанта. Її наслідки ми будемо відчувати на своїй шкірі та у своїй кишені ще тривалий час. Адже війна відбирає не лише людські життя, але й плани на майбутнє. Війна ранить не лише людські тіла, але й наші душі. Війна незграбно проникає в усі сфери життя людини, залишаючи по собі страждання, злидні та смерть. Зокрема 11 червня 2022 року у Верховній Раді зареєстрували проєкт змін до закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування». У пояснювальній записці до проєкту йдеться про те, що із причини війни та російської агресії прибутки більшості громадян істотно зменшилися. У подальшому це може негативно вплинути на пенсійне забезпечення. Зокрема тоді, коли страховий стаж буде відраховуватися для обчислення розміру пенсії.

Усі ці дані стосовно сучасної ситуації в Україні не подані для того, щоби залякати чи ввести у стан тривоги. Йдеться насамперед про те, щоби задуматися про піклування за себе та своє майбутнє. Одним із проявів такого піклування є накопичення коштів для гідної пенсії. Здійснити це можна за допомогою Відкритого недержавного пенсійного фонду «Покрова». Достатньо лише поставити собі запитання вже зараз: «А якою я бачу свою пенсію?» та зателефонувати консультантам фонду для отримання інформації стосовно пропозицій фонду «Покрова».
04119, Україна, м. Київ,
вул. Білоруська, буд. 23,
літера "А"
Зателефонуйте нам:
0-800-501-925