Мінімальна чи з надбавками? Які гарантії у священників після виходу на пенсію і чи взагалі вони у них є?

Виявляється, що свою роботу священники виконують до смерті – служать Богові і Церкві.

"Якщо говорити про найвищий рівень, єпископів, то по-церковному пенсія для них настає у 75 років. Цієї тенденції намагаються дотримуватися й інші священнослужителі. Попри пенсійний вік, священник продовжує служити. Якщо є потреба, він проводить служби та виконує іншу роботу", – зазначив у інтерв’ю для «Економічної правди» економ Патріаршої курії УГКЦ о. Любомир Яворський.

Поки що питання пенсії на державному рівні для священників неврегульоване. Як і представники будь-якої іншої професії, вони мають право на пенсію, але все залежить від умов працевлаштування. Єдиний соціальний внесок за працівника сплачує організація, до якої він належить. Якщо йдеться про священнослужителя, то податки мала б сплачувати зареєстрована релігійна організація. Але чи цього достатньо? Звісно ж, ні. Відтак його надійною інвестицією у майбутнє є внески до Пенсійного фонду.
У такому випадку чудовим варіантом є Недержавний пенсійний фонд «Покрова». Його у 2008 році створила релігійна організація Керівний Центр «Патріаршої курії» УГКЦ з ініціативи Блаженнішого Любомира Гузара. Сьогодні фонд динамічно розвивається та входить в ТОП 25 недержавних пенсійних фондів України. Він створений, щоб вірні Церкви могли гідно прожити роки своєї старості.

Для священників недержавний пенсійний фонд – надійний внесок у безтурботне майбутнє. Заощадження можна достроково використати в разі важкого захворювання. Навіть  у випадку передчасної смерті, гроші  нікуди не зникають, а передаються у спадок.

Виплачувати накопичену додаткову пенсію учаснику Недержавного пенсійного фонду «Покрова» розпочинають із досягнення пенсійного віку, або на 10 років швидше. Наразі Фонд покривав лише витрати на лікування чи виплачував гроші у спадок. Середня виплата пенсійних грошей священникам сягає 600 гривень. Все тому, що вони не встигли багато заощадити або їх внески були нерегулярними.

Така інвестиція у старість є безпечною, адже діяльність фонду контролює держава, а заощадження захищає закон. Більше того, Пенсійний фонд «Покрова» не може бути визнаний банкрутом. У випадку небезпеки, Закон передбачає особливу процедуру переведення коштів з одного пенсійного фонду в інший. Це гарантує захист пенсійних коштів учасників.  

Сьогодні священники раді навіть невеликим виплатам із Пенсійного фонду, адже це додаткова фінансова підтримка їх становища. Наразі із державного бюджету вони можуть розраховувати на трохи більше ніж тисячу гривень соціальної допомоги. Вже із 2028 року на пенсію не зможуть розраховувати українці, чий стаж не перевищує 15 років.
04119, Україна, м. Київ,
вул. Білоруська, буд. 23,
літера "А"
Зателефонуйте нам:
0-800-501-925