Ні для кого не є секретом, що розмір пенсійного забезпечення в Україні частіше викликає негативні емоції: розчарування, занепокоєння та смуток. Багато відверто кажуть, що із такими пенсіями неможливо жити. Це спонукає розсудливо задуматися про своє майбутнє вже тут і тепер. Не вірите? Зверніть увагу на дані, які подає Міністерство соціальної політики України про солідарну пенсійну систему.

Чому сьогодні розмір пенсій недостатній? Серед причин низької пенсії називають демографічну ситуацію в країні, що веде до старіння населення, тобто збільшення пенсіонерів та зменшення працівників. Це породжує ситуацію, коли немає кому утримувати осіб пенсійного віку.

Також серед причин називають недостатність джерел фінансування через несистемне зниження ставки ЄСВ у 2016 році. Тут йдеться про відмову держави стягувати 1% до Пенсійного фонду з операцій купівлі валюти та про скорочення відрахувань на 20% до Фонду соціального страхування (рішення скоротити відрахування від фонду заробітної плати із 42% до 22% уряд ухвалив у 2015 році. – Ред.). «Фахівці попереджали, що таке скорочення призведе до зростання дефіциту Пенсійного фонду. Однак влада запевняла, що надходження до ПФУ зростуть за рахунок сплати 22% бізнесом, який вийде з тіні. Проте суттєвого зростання надходжень не відбулося, а дефіцит Пенсійного фонду зріс», – констатує економіст Олександр Хмелевський.

Що ж це за ЄСВ? Єдиний соціальний внесок платять усі люди, зайняті суспільно корисною працею, у тому числі підприємницькою. Відтак на основі цих внесків формується бюджет Пенсійного фонду України. Саме з нього здійснюється виплата теперішнім пенсіонерам та пенсіонеркам.

Що сталося із ЄСВ сьогодні? На нинішній день 60% пенсіонерів отримують пенсію нижче 3 000 грн. Адже зазвичай працівники платять мінімальний розмір ЄСВ. Цього настільки мало для достойних виплат, що Пенсійний фонд роками позичає гроші в держави, і на сьогодні заборгував уже на 74 мільярди гривень. А у 2020 році з державного бюджету на фінансування спеціальних пенсійних програм (військовим, суддям, прокурорам) та дефіциту Пенсійного фонду України було спрямовано 197,7 мільярдів гривень (сам дефіцит ПФУ склав 13,2 мільярдів гривень). Такий стан справ справді заставляє задуматися. Задумався й Міністр фінансів України Сергій Марченко та нещодавно заявив: «Темпи старіння населення такі, що кількість працюючих постійно скорочуватиметься, а кількість пенсіонерів - зростатиме. Мені сорокалітньому на пенсію за нинішніх умов розраховувати не варто».

Колись українці отримували пенсію у розмірі 60% від своєї зарплати, а зараз цей показник знизився до 30%. Йдеться про т.зв. коефіцієнт заміщення заробітку. Якщо бути максимально точними, то сьогодні він становить менше 29%. Якщо так і буде надалі, то у 2050 році він упаде до 20%, а може і 10% - українські та закордонні експерти мають різні прогнози.

Коефіцієнт заміщення заробітку на рівні менше 29% означає, що виходячи на пенсію, Ви починаєте отримувати втричі менше доходів. Що це значить? Однозначно, зменшення своїх витрат. Чи готові Ви до такого свого майбутнього?

Що це значить для Вас із нами? Якщо сьогодні Вам 28 років, Ви розсудливо дивитеся на світ, то без проблем можете дійти до висновку, що до Вашої пенсії від солідарної пенсійної системи нічого не залишиться. Якщо Ви прагнете ефективно розпоряджатися своїми коштами, то прийшов час застановитися над інструментом для зберігання накопичень. Одним із таких інструментів є недержавні пенсійні фонди, серед яких Відкритий недержавний пенсійний фонд «Покрова». Це фонд, який має свою унікальну історію заснування та християнські принципи господарювання в основі своєї діяльності. Це фонд, який прагне послужити усім людям, які перебувають у стані занепокоєння, сумяття і тривоги стосовно свого забезпеченого майбутнього. Це фонд, який ефективно зберігає, управляє та виплачує Ваші кошти у той момент, коли Ви цього потребуватимете.

04119, Україна, м. Київ,
вул. Білоруська, буд. 23,
літера "А"
Зателефонуйте нам:
0-800-501-925