Недержавний пенсійний фонд – це фінансова установа із статусом неприбуткової організації. Вони є частиною добровільної накопичувальної системи пенсійного забезпечення. На сьогодні в Україні налічується 63 недержавних пенсійних фонди. Таку статистику подає Українська асоціація адміністраторів пенсійних фондів. Одним із таких є Відкритий недержавний пенсійний фонд «Покрова», створений під егідою Української Греко-Католицької Церкви та натхненний ідеями св. п. Блаженнішого Любомира Гузара. Це його вирізняє з-поміж інших фондів.

Згідно даних тієї ж Української асоціації у 2020 році учасниками недержавних пенсійних фондів є 880 тис. українців. Від них фонди отримали 2 млрд грн, а виплатили – майже 1 млрд грн пенсій. Одна особа у середньому сплачує 700 грн на місяць.

Таке розмаїття недержавних пенсійних фондів породжує очевидне запитання: як обрати саме той фонд, у якому можна бути впевненим і вдень, і вночі, і в моменти зростання економіки, і в моменти криз? Ось кілька порад від нас.

  1. Репутація. Обов’язково звертайте свою увагу на репутацію тієї чи іншої фінансової установи. Очевидно, що питання репутації не є достатнім, коли йдеться про власні кошти, однак воно є першочерговим. Це – лице установи. Це – оцінка її ефективності та задекларованих обіцянок. Відкритий недержавний пенсійний фонд «Покрова» заснований на християнських цінностях. Це робить його унікальним. І це накладає на нього додаткові зобовязання та гарантії добросовісної діяльності.
  2. Відгуки учасників. Не соромтеся розпитати тих людей, які вже повязали своє життя із тим чи іншим фондом. Вони пізнали процеси його діяльності зсередини, тому їм завжди знайдеться, що сказати. Не зупиняйтеся лише на одному відгуку, навіть якщо він позитивний. Будьте виваженими у прийнятті рішень, які стосуються Вашого майбутнього.
  3. Досвід роботи. Зверніться до історії. Погляньте на діяльність фонду ретроспективно, особливо вдивляючись у моменти криз. Відкритий недержавний пенсійний фонд «Покров» був покликаний до життя у 2008 році. Це був розпал економічної кризи. Відтак він пережив ще дві – кризу, спричинену початком війни на Сході України у 2014 році та кризу, породжену пандемією Covid-19. В обох моментах він продемонстрував стійкість та економічну гнучкість.
  4. Приріст клієнтів. Очевидно, що кількість людей, які вже є учасниками фонду може вказувати на його успішність та визнання. Проте, не варто забувати і те, що це лише може вказувати на ефективність роботи його рекламного відділу. Саме тому, цифрам довіряйте, але перевіряйте. Особливо за допомогою спілкування із учасниками та вкладниками.
  5. Дохідність. Ще одним показником, який може допомогти вам зорієнтуватися щодо ефективності діяльності пенсійного фонду є його дохідність. Як відомо, недержавний пенсійний фонд не просто акумулює та зберігає кошти, але й оперує ними задля того, щоб їх не «зїла» інфляція. Це дозволяє йому отримувати т.зв. «інвестиційний прибуток», який знову ж таки розподіляється між учасниками фонду. Адже пригадуємо, що недержавний пенсійний фонд – це неприбуткова організація. Ця аксіома вписана також у Статут Відкритого недержавного пенсійного фонду «Покрова». Саме тому ніхто із його засновників не може заробляти за рахунок фонду.
  6. Прозора звітність. Неможливо завоювати довіру людини без прозорої діяльності та звітності. Неможливо привабити жодного учасника пенсійного фонду без відкритості та правдивого представлення діяльності. Тому зверніть на це увагу. Також прослідкуйте за тим, наскільки вчасно така звітність публікується на офіційних ресурсах фонду та чи легко її віднайти. Усе це допоможе вам визначити те, чи готовий фонд бути чесним та шанувати свого клієнта. Відкритий недержавний пенсійний фонд «Покрова» визначив прозорість як одну із головних підвалин діяльності. До цього його спонукає і християнський спосіб господарювання, обраний як основний.

Звичайно, що кожна особа додасть до цього списку додаткові поради та важливі для неї характеристики при виборі недержавного пенсійного фонду. Важливо одне: піклуватися про своє майбутнє потрібно вже сьогодні. І ваш теперішній вік не може ввести вам в оману. Не існує такого поняття як замолодий для тих, хто розумно та ефективно підходить до упорядкування своїх фінансів. Відкритий недержавний пенсійний фонд «Покрова» створений саме для таких.

 
 
04119, Україна, м. Київ,
вул. Білоруська, буд. 23,
літера "А"
Зателефонуйте нам:
0-800-501-925