Сьогодні в Україні співіснують три варіанти пенсійного забезпечення. Перший тип – це така близька та знайома усім солідарна система. Згідно неї, кожен працездатний громадянин за допомогою сплати Єдиного соціального внеску у Державний пенсійний фонд підтримує тих осіб, які вже перебувають на заслуженій пенсії. Зараз Єдиний соціальний внесок (ЄСВ) становить 22% від зарплати. Ще у 2017 році Інститут демографії та соціальних досліджень ім. М.В. Птухи передбачав, що за 10 років в Україні на одного працівника припадатиме 2 пенсіонерів. Це один із наслідків демографічної кризи у країні, масової еміграції за кордон та старіння населення.

Натомість, на сьогоднішній день солідарна система України вже довший період часу перебуває в кризовому стані. Дефіцит Пенсійного фонду перевищує 200 млрд грн. 40% Державного пенсійного фонду покривають дотації із бюджету. Водночас середня пенсія становить трохи більше 3 тис. грн. Це нижче за будь-які мислимі європейські норми. Такий стан справ призвів до того, що Премєр-міністр України Денис Шмигаль не так давно заявив, що вже через 15 років держава не матиме змоги виплачувати пенсії. Тому держава розпочинає говорити про другий варіант.

Другий варіант полягає в обов’язковій накопичувальній системі, яку вже кілька років збираються впровадити. Ця система побудована так: кожного місяця 2-7% від зарплати працівника йдуть у певний недержавний пенсійний або Накопичувальний фонд. Кошти акумулюються на персональному рахунку робітника. Відтак це стає його надбавкою при виході на пенсію. «Цієї осені на порядку денному Верховної Ради стоїть ухвалення законопроекту про накопичувальну систему. Я думаю, це буде лише перше читання, – зазначила 28 вересня цього року Міністр соціальної політики Марина Лазебна.

Проте, в Україні також існує можливість відкладати на пенсію самостійно, без держави. Це третій варіант, названий системою добровільного недержавного пенсійного забезпечення. Як і солідарна, вона функціонує з 2004 року. Людина самостійно обирає недержавний пенсійний фонд (НПФ) згідно своїх уподобань і регулярно здійснює внески на персональний рахунок. У майбутньому обраний Пенсійний фонд виплачує їй ці кошти як додаткову пенсію. Саме таким недержавним пенсійним фондом є фонд «Покрова», заснований під егідою Української Греко-Католицької Церкви та натхнення св. п. Блаженнішого Любомира Гузара. Очевидно, що у своїй діяльності цей фонд керується християнськими засадами соціального вчення Католицької Церкви, в основі якого є любов до ближнього. Ця любов виявляється через милосердя до найбільш потребуючих, якими все частіше в Україні стають люди поважного віку та пенсіонери.

Не зволікай із піклуванням про власну гідну пенсію. Обирай Відкритий недержавний пенсійний фонд «Покрова» задля піклування про своє завтра!

 
04119, Україна, м. Київ,
вул. Білоруська, буд. 23,
літера "А"
Зателефонуйте нам:
0-800-501-925